Öppna mitt landskap, blotta dess själ

Fåren betar och håller betesmarken öppen

Fåren betar och håller betesmarken öppen

Tackorna sliter hårt med sitt kulturarbete. Kulturen versus naturen. De kämpar hårt med att hålla markerna öppna, med mulen som vapen. Ett välbetat landskap är så vackert att det saknar motstycke. Vi håller, med deras benägna hjälp, på att öppna upp den gamla gårdsmiljö som en gång rådde här. Det är först när sly, tuvor och ris ger vika som gården träder fram i all in glans. Detta brukningscentra, hjärtat i en familjs liv. Här kretsade livet runt gårdsplan och kök. Då, men också nu. Här sjuder åter av liv och rörelse. Rörelse som håller älgar och rådjur på lagom avstånd från gårdsplanen. Första året vi bodde här hade vi älgar överallt i trädgården, till och med en halvmeter från vardagsrumsfönstret. En ilsken tjädertupp uppehöll sig också på gården det där första året. Förvisso mäktiga syner, men också tydliga tecken på att naturen tar tillbaka ett sådant här ställe väldigt fort. Älgen är dessutom inte en direkt önskad gäst i kållandet, även om hon gärna våldgästar skördefesten ;-) Så våra tackor har viktiga uppgifter på gården. Inte minst för att de bidrar till liv och rörelse i gårdsmiljön.