Måltidens själ och hjärta

Coleslaw med hemmagjord majonäs

Coleslaw med hemmagjord majonäs

Visst kan man köpa majonnäs på burk i mataffären. Men det är inte alls svårt att göra egen, extra gott blir det på ägg från egna höns så klart. Har du inte det så får det bli från andra glada hönor.

Vispa ihop två äggulor, en tesked senap, en matsked vinäger, lite salt och lite vitpeppar. Vispa därefter ner tre deciliter rumsvarm rapsolja, först droppvis sedan i en fin stråle. Det tar bara några minuter och smakar verkligen underbart. Den här gången använde jag majonnäsen till en härlig coleslaw, en annan gång blir det kanske till räkor eller bara på en macka. Att laga mat från grunden med de finaste råvaror ger allt en extra smakdimension. Som en del av måltidens själ och hjärta.

 

Kommentarer

  1. Sarah skriver:

    Hej, använder du vanlig senap eller dijonsenap? Jag har stora problem med att få min majonnäs att smaka som jag vill, kanske jag blivit smakskadad av alltför många ”köpesmajonnäs”……

  2. admin skriver:

    Just denna gången använde jag vanlig senap. Men det kan man experimentera lite med. Du har en poäng i att vi ofta har ”förstört” smaklökarna med industrimat, så vi inte lägre minns hur det kan smaka.