Roadtripp på Österlen

 

Mandelmanns odlingar och växthus

Mandelmanns odlingar och växthus

Plötsligt en dag befann jag mig på en roadtripp på Österlen. Nästan lika plötsligt åt jag lunch på familjen Mandelmanns gårdscafé. Ytterfilen av gårdens Linderödssvin smakade ljuvligt tillsammans med potatis, sallad och andra goda tillbehör. De andra i sällskapet smakade kabanossen på samma griskött och “fjälloumin” på gårdens fjällkomjölk. Mätta och belåtna strövade vi runt i odlingarna och avslutade i gårdsbutiken där jag passade på att köpa ett exemplar av den nyutgivna boken “Självhushållning på Djupadal”av Gustav och Marie Mandelman. Boken följer årstiderna, som givetvis är fler än den moderna människans fyra, och är en fantastisk introduktion till självhushållets fröjder. Men inte bara en introduktion, här blandas ett skummande på ytan med riktigt detaljerade beskrivningar av olika sysslor på en gård. Den här boken får en hedersplats inte i bokhyllan utan på köksbordet. Varje kaffepaus slår jag upp den och lär mig något nytt. Titta gärna in på deras hemsida.

Kommentarer

  1. Men vad roligt att höra från någon som varit där! Hur går det med årets vitlöksskörd?

  2. Johanna skriver:

    Härligt, jag läste ett reportage om dem i tidningen lantliv mat & vin (tror jag det var). Kul att få se det med egna ögon, antar att det inspirerar en hel del…

  3. Fru Magda skriver:

    Åh, ja det var ett väldigt mysigt ställe. Väldigt inspirerande och roligt att se vilket intresse det finns för självhushåll. Hittills har vi självhushållar wanne-bees fått hålla till godo med brittiska Seymoures självhushållarbok från 70-talet så det var på tiden att det kom en ny, på svenska! Mandelmanns har ett härligt klimat i en sänka på Österlen så jag har nog lite andra odlingsförutsättningar här i Västerbotten. Men ändå.

    Roligt att du frågar om vitlöken. Jag passade på att få mig en liten pratstund med Gustav Mandelmann och det vi pratade mest om var just vitlöken. Hur lika vi var på den punkten. De satte sin vitlök i oktober precis som vi, och de använde samma sort som vi. Våra lökar är kvar i jorden men en del börjar lägga sig så det drar ihop sig till skörd. Jag vill ha dem så nyskördade som möjligt vid försäljning så jag hoppas de kan stå ett litet tag till. Jag ska fota och visa er någon dag snart.

  4. […] Det var naturligtvis en högtidsstund för en grönsaksodlare som mig. Läs mer om det besöket här. Sedan fortsatte vi till den sympatiska turistfällan Kivik där vi köpte obligatorisk äppelmust […]