Från ax till limpa

Rågsurdegsbröd i korg

Rågsurdegsbröd i korg

Jag skulle vilja baka mitt bröd från ax till limpa. Eller egentligen ännu längre, från utsäde till limpa. Tänk att få stryka med handen över mognande ax av eget spannmål. Jag har tittat längtansfullt på alla spannmålsfält jag åkt förbi i sommar. Här uppe handlar det mest om korn, och en del havre, till djurfoder. I sommar har jag varit i Skåne också och där finns vetefält så stora att jag inte såg var de slutade. Det är något visst med spannmål. Jag fantiserar om att odla råg och mala mjöl till härligt, syrligt bröd. I väntan på det bakar jag surdegsbröd på köpesmjöl. Det blir gott det med. Hemligheten är tid. Så här gör jag:

Gör en rågsurdeg. Googla det eller be att få av någon som är pappaledig, de brukar kunna det här med surdeg ;-)

Skålla en dl rågkross genom att hälla över 1,5 dl hett vatten. Låt stå ca 3 timmar. Ta ca 3 dl surdeg, ju mer desto bättre. Blanda med rågkrosset, en matsked salt och 1 liter ljummet vatten. Rör ner grovt rågmjöl tills du får en kletig deg. Låt den stå och jäsa ett par timmar. Åk på stan, gå å bada, rensa ogräs eller vad som helst men låt degen vara i många timmar. Ta upp degen på bakbord, mjölat med vetemjöl. För två korgbröd som på bilden delar du degen i två halvor, mjölar korgen, knådar till brödet och lägger det i korgen. Bakar du i vanliga avlånga formar räcker degen till fyra stycken. Glöm återigen bort bröden i ett par timmar. Grädda sedan i ca 200 grader i typ en timme. Nu är det sent på kvällen. Ta ut bröden, stjälp upp och låt svalna inlindad i bakhandduk tills imorgon. Till frukost har du det mest fantastiska surdegsbrödet du kan tänka dig.

Det går inte att skynda på en surdeg. Men vart har vi så bråttom?

Kommentarer

  1. Albin Holmgren skriver:

    Ännu ett boktips: Homegrown Whole Grains av Sara Pitzer. Många konkreta tips på småskalig skörd, tröskning, torkning av spannmål. Jag har ju förstås inte hunnit pröva det praktiskt än men fått många uppslag. Fint illustrerad är den också.

  2. Fru Magda skriver:

    Tack för det tipset!