Älven

Vy över älven i Saivomoutka, spegelblank finland syns på andra sidan

Muonioälv med Finland på andra sidan

Vatten i allmänhet och älvar i synnerhet har alltid spelat en stor roll i mitt liv. Jag är född och uppvuxen vid Muonioälv som skiljer Finland från Sverige, som förbinder byar med varandra. Älven som var det enda som skilde oss från krigets ödeläggelser under andra världskriget. På ena sidan relativ trygghet, på den andra ett brinnande inferno. Däremellan en älv.

Precis som dem som kom före mig blickade jag som barn ut över Finland varje morgon. Över älven kunde man ta båten om sommaren och om vintern bar isen till och med för timmerbilar. Vatten som skiljer och förbinder.

Senare i livet levde jag vid Umeälven och bor numera ett rejält stenkast från havet. Jag springer ofta längs älven i Umeå och i morse tänkte jag på vilket mäktigt element älven är. Kraften, förbindelsen och politiken i ett rinnande vatten.