Böckerna i mitt liv. Ida Maria från Arfliden

Ida Maria från Arfliden

Ida Maria från Arfliden

Vissa händelser och företeelser har varit viktigare än andra för att forma den människa jag är idag. I grunden är det evolution och mångtusenårig tradition som är det något mer ogripbara svaret. Men det finns en del väldigt konkreta ting som påverkat mig väldigt mycket. Böcker har betytt mycket för mig, och säkert för dig också. Jag vill gärna dela med mig av mitt hjärtas bibliotek. Jag börjar med en bok från min barndom. Ida Maria från Arfliden av Ann -Madeleine Gelotte. Hon skriver min historia, en sida av den, den om nybyggarna i Norrland. Hennes bilder skildrar familjens vedermödor på ett barns självklara nivå, och texten låter också det svåra ta plats. Att barn dog var till exempel mer regel än undantag i dessa barnrika nybyggarfamiljer. Men det som fastnade hos mig var barnens delaktighet. Deras arbete blev min lek. Att en av mina systrar heter Ida Maria förstärkte känslan av samhörighet hos mig som barn. Idag läser jag om Ida Maria för mina barn och tänker att det handlar om dem också.