Tornedalsk kaffeost

Inget knirrar så härligt som februarisnö under skorna och kaffeost mellan tänderna. Snön får jag vänta på men kaffeost måste jag ha nu! När jag var barn åkte gårdfarihandlare runt och sålde kaffeost. Och tur var väl det, inget kafferep var komplett utan en skål med tärnad ost. Vi köper, än så länge det ska eventuellt bli olagligt, mjölk från en bonde. På den mjölken har jag idag gjort en underbar ost som räcker till många kaffekoppar. Om du vill prova men inte känner någon ko, så försök få tag i ohomogeniserad mjölk med full fetthalt, till exempel Åsens lantmjölk. Löpe köper du på apoteket, ibland hittar man det på stormarknaden. Jag hettar upp mjölken ordentligt först eftersom den inte är pastöriserad, med affärsmjölken kan du hoppa över det och bara värma mjölken till 37 grader. Rör i två tsk löpe till två liter mjölk och låt löpa (stå) i ca 30 minuter tills mjölken stelnar. Rör sedan försiktigt under svag värme tills du fått en boll. Värm då till kokpunkten, utan att det kokar. Ta upp bollen och lägg i en ostform om du äger en sådan. Det gör inte jag så jag trycker ner osten i en passervagga och ställer på en tyngd. Så får den stå tills vasslen runnit av. Då smörjer jag en form ordentligt med smör och lägger i osten som jag gräddar i 200 grader tills den fått lite färg. Den färdiga osten äter hela familjen med välbehag efter att den skurits i tärningar och fått ligga i hett kaffe en stund. Den ost som blir över går bra att frysa. Det är inte ett dugg jobbigare än att baka en kaka.

Kommentarer

 1. Linda skriver:

  Tror vi kallar osten för bondost och äter den som efterrätt, lätt uppvärmd med hjortronsylt. Jättegott!

  1. Fru Magda skriver:

   Så trevligt att osten förekommer på fler ställen! I lite nyare tider har vi också börjat servera kaffeosten som du beskriver. Det är jättegott! Har du provat att göra osten själv någon gång?

 2. Linda H skriver:

  Aldrig gjort osten själv, tyvärr. Och aldrig testat osten med kaffe, än:) Tänkte försöka göra youghurt som nästa projekt. Min mormor gör ofta egen fil, men då jag hatar fil tänkte jag testa youghurt istället. Håll tummarna:)

  1. Fru Magda skriver:

   Det kommer gå utmärkt med yoghurten. Den vi äter nu blev väldigt mild, men lite tunn.

 3. Elisabeth Mattila skriver:

  Nu ska Jalle pröva att göra osten!

  1. Fru Magda skriver:

   Roligt! Det kommer bli jättebra.

 4. Agneta Holmenmark skriver:

  Jag har gjort kaffeost själv flera gånger och den blir faktiskt riktigt bra. Så tveka inte. Kan jag så kan alla!

 5. agnetha Mattila skriver:

  Måste pröva den.