Lilla huset på prärien

Omslaget på boken Det lilla huset på prärien av Larua Ingalls Wilder

Det lilla huset på prärien

Jag har tidigare skrivit om boken Ida Maria från Arfliden som varit betydelsefull för mig som barn. En annan bok, eller egentligen flera böcker, som betytt mycket är Laura Ingalls Wilders böcker om sin uppväxt i USA. Den mest kända titeln är Lilla huset på prärien, som också gav namn åt den omåttligt populära tv-serien. Laura och hennes familj flyttar gång på gång i jakten på ett gott liv. Hennes, liksom hennes pappas, frihetslängtan är stark. Uppbrotten präglar tillvaron men tryggheten ryms alltid i en prärievagn. Jag läser just nu dessa böcker högt för mina egna barn och det är lika härligt spännande för mig som för dem. Texten väcker många frågor för oss att diskutera. Vad skulle vi packa om vi bara kunde ta bilen och släpet med oss? Finns det människor runt oss som fått göra just det, kanske för att de varit tvungna att fly? Varför blev det nästan alltid som pappa ville i böckerna? Är det fortfarande så i en del familjer? Hur är det hos oss? Den tillvaro som skildras är långt ifrån genomidyllisk. Sjukdomar, präriebränder, gräshoppor och ekonomiska motgångar prövar familjen. De tar sig igenom svårigheterna och sett ur den uppväxande Lauras ögon är det mest spännande. Ur ett vuxet perspektiv känner jag med pappa Charles och hans oerhörda frihetslängtan men också med mamma Caroline som värnar en trygg uppväxt för sina flickor. Böckerna är mycket detaljerade och ibland så exakta att jag nästan tror jag kan bygga en timmerstuga efter dess beskrivningar. Det är en härlig resa vi får vara med om tillsammans med Laura och hennes familj. Att läsa är verkligen att resa. Var ska vi åka härnäst?

Kommentarer

  1. monica skriver:

    Hej Magda! Jag håller just nu på att läsa Lilla huset i stora skogen för min yngsta, älskade tv-serien och böckerna som barn och faktiskt fortfarande.