Kimchi

Strimmlad spetskål, morötter, gul lök med hackad vitlök och röd chili.

Strimmlad spetskål, morötter, gul lök med hackad vitlök och röd chili.

Jag gjorde koreansk Kimchi här om dagen. Det doftade alldeles ljuvligt i köket. Vad det smakar vet jag inte. Denna variant av slowfood tar några veckor att få färdig. Kimchi är helt enkelt en mjölksyrad grönsaksblandning. Man tillreder det på samma sätt som till exempel surkål. Jag strimlade ner ett spetskålshuvud, hyvlade ner några morötter med potatisskalaren, strimlade en gul lök, finhackade några vitlöksklyftor och en röd chilifrukt. Sist men inte minst rev jag ner en rejäl tumme ingefära. Ja ni kan tänka er att det doftade gott! Ovanpå allt strödde jag en och en halv matsked jodfritt salt. Sen arbetade jag blandningen med en rejäl mortelstöt tills det vätskade sig ordentligt. Under tiden jag arbetade lät jag en skvätt filmjölk stå och rinna av i ett filter över ett glas. För att kickstarta mjölksyrningen hällde jag vätskan från glaset ner i grönsaksblandningen. Det ska inte vara alldeles nödvändigt men det kickar som sagt igång processen.

Kimchi i burk

Kimchi i burk

Till slut la jag över hela härligheten i en glasburk med gummipackning och pressade ner grönsaksblandningen under vätskan. Eftersom burken inte blev riktigt full la jag en vattenfylld plastpåse ovanpå för att hålla ner grönsakerna under vätskan. Nu är det bara att vänta och längta. Nu har jag fått ner ganska skrymmande grönsaker i en betydligt mindre platskrävande burk, deras hållbarhet ökar samtidigt som näringsvärdet också ökar. Mjölksyrabakterierna anses ha hälsofrämjande egenskaper så det är inte bara slowfood, utan också functional food. Nästan gratis.

Kommentarer

  1. Maria skriver:

    Låter väldigt gott och enklare än vad jag trodde. Skoj! Måste testa detta, bara jag får tag på bra grönsaker. :)

  2. Fru Magda skriver:

    Det är inte alls svårt. själva tillagningen tar heller ingen tid, det som tar tid är syrningsprocessen. Men den behöver du ju inte stå och titta på ;-) Prova! Bra ekologiska grönsaker finns att få tag i.