Gör om, gör rätt

Vy mot odlingsmarken närmast gården, i förgrunden några ekar en rönn och gärdesgård.

Nyfräst oblingsmark bakom ekarna.

Jag är så full av iver och inspiration inför varje ny odlingssäsong att jag helt glömmer föregående års vedermödor. Visst drar jag lärdom och försöker undvika att göra samma misstag igen. Men lika ofta ger jag mig på samma projekt igen, och ganska ofta går det bättre på andra eller tredje försöket! Så vilka misslyckade projekt kommer jag då att ge mig på igen? Jo, löken. Vanlig hederlig gul lök. Jag har lyckats med lök i ”liten” husbehovsskala men sedan vi skalat upp odlingarna har löken misslyckats kapitalt. Av 10 satta kilo blev det typ 9 kilo matlök. Men skam den som ger sig, det går inte att leva utan lök. Så bring it on, era bästa löktips!

Kommentarer

 1. Camilla skriver:

  Ja, här är det sandjord och det verkar de gilla. Vi använde naturlig grön kompost (ej gödsel) och odlade lök från frö, det blev riktigt lyckat. Under våren sådde jag dem i ett ganska svalt utrymme, där fick de stå tills det äntligen blev ordentlig vår och de fick flytta ut. Vattnade när det var som torrast i somras. Vissa lökar blev lite mindre än lök från sättlök, men ingen större skillnad faktiskt! Lycka till!

  1. Fru Magda skriver:

   Vi har också rätt lätt jord så jag borde nog få det att funka. Kanske rensade jag inte nog bra? Är löken väldigt känslig för ogräs?

 2. Camilla skriver:

  Det vet jag inte, vi rensade halvdant. Men jag märkte att det växte betydligt bättre i den delen av trädgårdslandet, där vi hade vänt ner mycket löv och kompost tidigare. Vi har lågt pH här, jag kalkade lite på måfå i landet – vi har inte bott mer än dryga året här, så jag är tyvärr ingen expert (om jag nu någonsin blir det?).