En gul och en röd på julbordet?

Kokta gulbetor, fetaost toppad med pumpakärnor och honung servad i en svart salladskål.

Kokta gulbetor, fetaost toppad med pumpakärnor och honung.

Det lackar mot jul och köttfrossandet når oanade höjder. Jag har hunnit med två julbord själv men avstått från kött förutom när det varit vilt. Jag äter gärna kött, men försöker ta konsekvenserna av mina egna värderingar och välja bra kött. Med det menar jag att djurhållningen uppfyller minst de svenska djurskyddsreglerna, helst Krav. Eftersom jag inte kunnat säkerställa ursprunget på skinkan på julborden hittills så har jag helt enkelt avstått. Det har gått bra men nu är jag sugen på skinka! I väntan på den ska jag bjuda på några gröna favoriter som kanske kan platsa på ett julbord någonstans. Det enklaste är ofta det bästa. Kokta gulbetor (eller rödbetor) och smulad fetaost toppad med honung och pumpakärnor. Gott och otroligt enkelt. Gulbeta är dessutom fantastiskt gott till lax.

En annan favorit är rödkålssalladen jag skrivit om förut. Här kommer den igen: strimla rödkål med osthyvel. Blanda balsamvinäger, neutral olja och lite socker och häll över kålstrimlet. Smula i lite fetaost och blanda. Toppa med ännu mer smulad feta och rostade solrosfrön. Jätte, jättegott!

Kommentarer

 1. Ragnhild Mannela via Facebook skriver:

  Har letat efter gulbeta här men inte hittat det. Skulle vilja prova det.

 2. Linda Mannela via Facebook skriver:

  åh gud vilka bra recept! ska tror jag prova båda till jul :)

 3. Elisabeth Mattila via Facebook skriver:

  Gulbeta skulle jag också vilja pröva.

 4. Gulbeta är gott men det funkar med rödbeta åxå. Testa rödkålssalladen. Båda grejerna är supergoda!

 5. Elisabeth Mattila via Facebook skriver:

  Ja,det ska jag göra. Rödkål är viktigast på julbordet! Men finns inte gulbeta söder över?

 6. Gulbeta odlas säkert av mindre odlare även söderut. Den är dock inte så vanlig i större odlingar.