Julbaket

Brinnande tallved mitt på hällen i en vedeldad bakugn.

Värmning av hällen

Vi rivstartade julbaket för någon helg sedan, min väninna och jag. Vi bakade tunnbröd tillsammans med hennes mamma. Det stödet var välkommet eftersom vi bakade mjukt tunnbröd, vilket jag bara gjort en gång förut. Hårt tunnbröd däremot, det fick jag lära mig att baka när jag som tonåring träffade ynglingen som skulle bli min man. Svärmor lärde mig precis som hennes svärmor lärt henne förut. Släkten följa släktens gång. Ja det var så klart inte bara mig hon lärde, utan även sin son men den processen hade ju börjat långt tidigare när han var barn.

Tunnbröd, både mjukt och hårt, bakas i en traditionell murad bakugn. Förr fanns sådana i varje gård här i Västerbotten, så även på vår gård Bränndal. Kåpan har dock rasat och murbruket vittrat. Men valvet är helt och inget projekt är för stort för oss. Så en vacker dag ska vi baka vårt bröd på gården. Men tills vidare får det bli i släktens torp, eller som nu senast i en lånad bagarstuga.

Konsten att baka tunnbröd låter sig inte enkelt fångas i ord. Ska jag försöka blir det så här:

Gör en deg.

Låt den jäsa.

Baka ut.

Grädda.

Vill du lära dig baka just sådant här tunnbröd är degen det minsta problemet så jag föreslår att du hittar en lämplig svärmor, din egen eller någon annans, som kan det.