Snabba broccolin räddar middagen

Fräst lök, vitlök, kantareller och broccoli i smör.

Frästa grönsaker.

Mat som går fort att få på bordet när magen morrar som värst behöver inte innebära korv eller annat halvfabrikat. Med fina grönsaker, svamp och annat gott i frys och skafferi så går det väldigt fort att fixa god, hälsosam och vacker mat. Broccoli är en snabbmatsfavorit på många sätt. Fräs till exempel upp lök, vitlök, kantareller och broccoli i smör, salta, peppra och servera till pasta. Toppa gärna med parmesan och häll upp ett gott glas rött vin och du har det ungefär så bra som du förmodligen förtjänat!

Ett annat, mer barnvänligt, sätt att laga broccoli snabbt är att göra en ost- och broccolisås till makaronerna. Gör helt enkelt en bechamelsås, hacka ner kokt broccoli och riv ner ost. Salt och peppar så klart. Med en bit Kvibille gräddädel i blir smaken lite mer vuxen.

Broccolisoppa är en annan barnfavorit. Fräs lök, vitlök, palsternacka (soppan blir rätt söt så hoppa över palsternackan om du inte gillar det) och potatis i smör i en stor kastrull. Häll på hälften vatten och hälften fet mjölk. Salta (jag tar mitt Trädgårdssalt till nästan allt) och lägg i broccolin efter en stund och koka alltsammans mjukt. Mixa soppan slät och smaka av.  Om jag har lite halvtorrt bröd kvar brukar jag göra krutonger att toppa soppan med. Skär brödet i tärningar och fräs dem i lite olja, salta lite om du vill. Annars funkar vanliga ostmackor perfekt. Den här soppan åt vi faktiskt till middag igår.

Jag kan hålla på hur länge som helst! En paj med broccoli, ost och äggstanning är också en riktig vardagsräddning hos oss. Det tar lite längre tid med gräddningen men själva tillagningen går fort.

Kommentarer

  1. Albin skriver:

    Inget fel på halvfabrikat! när vi hungerkrisar plockar vi fram just korv. Hemgjord på eget kött – men ändå. När vi ledsnar får det bli fläskkotlett…

    Nästa år hoppas jag broccolin också överlever.

    1. Fru Magda skriver:

      Nu var det inte just den typen av korv jag menade ;-) Ingen fabrik inblandad där inte. Jag blev jättesugen på korv när jag läste om er korvstoppning!