Att odla för skafferiet

Fru Magdas skafferi idag.

Skafferiet idag

På det översta hyllplanet står först en burk med grovt rågmjöl. Köpt. Att odla spannmål, till exempel råg, är en dröm jag har. Kanske inte i år men någon gång. I nästa burk har jag kimchi, en syrad grönsaksblandning som är fullkomligt beroendeframkallande. Den består av kål, morötter, lök, vitlök från vår egen odling och så chili och ingefära. Där kan jag förbättra lite genom att börja odla chili själv och naturligtvis fortsätta odla massor av morötter, kål, lök och vitlök! I nästa burk har vi päron som jag kokat in i sockerlag. Päronen, svenska små gråpäron, är köpta på torget i Umeå men nog borde vi kunna odla päron själva. Det skriver jag upp på listan. I den sista burken på hyllan är det hasselnötter. Det odlar vi inte ännu men jag har avsatt en liten yta i skogsbrynet för olika sorters hasselbuskar så det ska vi prova på i år.

På den andra hyllan har jag mungbönor för groddning, och dem får jag nog fortsätta köpa. Därefter en påse med rågkross, råg ska jag som sagt försöka odla någon gång. Kanske redan i år. I den fina plåtburken har jag sirap. Burken köpte jag för en massa år sedan när jag bodde i England och jag har fyllt på den genom åren. Egen sirap ska väl gå att koka på sav? Jag får fundera på det där. I glasburkarna har jag torkade örter från såväl trädgården som naturen och i kryddburkarna har jag mitt eget Trädgårdssalt. Hittills har jag köpt stjälkselleri till saltet av en annan odlare på Bondens egen marknad, men i år skriver jag upp stjälkselleri på min egen lista.

På den tredje hyllan släpper jag in världen i mitt skafferi. Där står en burk med popcornmajs. Det blir nog svårt att odla själv så det fortsätter vi att köpa. I papperspåsen har jag nakent korn, korn lämpar sig utmärkt att odla här i Västerbotten. Korn är ett måste både som mat åt oss själva men också som djurfoder. Kanske avsätter jag en liten bit åt korn redan i år.  Ett par bikupor har länge stått på önskelistan men i väntan på dem köper vi lokal honung på Bondens egen marknad. Näst sist på hyllan har jag en påse linfrö. Det går bra att odla lin här, men eftersom det inte går åt några större mängder linfrö varje år så fortsätter vi nog att köpa det. På hyllan står också ett paket vaniljsocker och ett paket kaffe. Det köper jag gärna av bönder i andra länder. Eko och fairtrade så att de kan bruka sina gårdar på ett bra sätt och får så bra betalt att de kan leva på det.

På den nedersta hyllan har jag några burkar med rabarbermarmelad, hjortronsylt, äppelmos och inlagda gulbetor. Allt från vår egen jord och skog. Och så ska det fortsätta. Kanske provar vi någon ny rabarbersort med rödare stjälkar till saft. Det blir så vackert. Äpplena i moset kommer från vårt eget träd, men vi behöver fler! Mosäpplen, ätäpplen och cideräpplen. Inkokta äpplen, äppelgelé och äppelmust. Äppelpaj, torkade äppelringar och äppelkräm. Många nya äppelträd blir det.

För att få en fullständig bild av vad jag behöver odla måste jag titta i kylskåp och frys också. Vad ska vi ha mer av? Vad ska vi strunta i helt och vilka nya grödor ska vi prova? Efter att ha inventerat lite mer kan jag så ta fram frökataloger och skissblock. Nu ska jag börja rita upp odlingarna, beställa fröerna och planera arbetet.

 

 

 

Kommentarer

 1. Evelyn skriver:

  Åh vilket roligt inlägg! jag blir så inspirerad. det är mycket jag skulle vilja säga, men kortversionen är: Jag hämtar hem detta med hasseln. Vi har ju hassel här på vår gård redan, till min stora glädje! Mina morföräldrar köpte / bytte varor med många grannar och vänner. Min morfar var bland annat fiskare. De hade vänner/bekanta som skördade hasselnötter nästgårds, och min far berättade att det brukade bli en specialbeställning innan jul. Sådana där anekdoter och man får perspektiv på tiden. vad fort utvecklingen har gått. Och att tänka som du gör är nog bra, säger siaren i mig ……….. tack för inspiration!

 2. Intressant sätt att se på köksträdgården! Jag har inte tänkt på mitt odlande på det sättet, kanske för att vi äter en hel del pasta, ris och kött och inte har möjlighet att ha egna köttdjur… men andra ‘grönsaker’ kommer vi försöka odla så mycket som möjligt av för att täcka så stor del av vårt behov – potatis, lök, bönor mm. Vi får se om vi lyckas! :)

 3. Jenny skriver:

  Kan du berätta mera om hasselbuskarna? Har själv drömt om hasselnötter men trott att man inte kan odla dem på de breddgrader jag bor. Märker att vi inte bor så långt från varandra så det vore roligt att få reda på hur dina tankar går kring nötterna :)
  Vintervita hälsningar/ Jenny

 4. Fru Magda skriver:

  Vad roligt att ni känner er inspirerade! Det är ju det här med att odla och på andra sätt producera sin egen mat som jag brinner för.

  Jag trodde inte heller att hassel skulle fungera här men efter den där diskussionen på facebook tror jag det är möjligt. Jag ska beställa någon sort från Danmark och sedan ska jag få skott från lite olika håll som jag ska prova att odla här på gården. Jag lovar skriva om det när det blir dags.