Magdas perenner i Trädgårdskampen

Blommande rosa höstanemoner med en faluröd vägg i bakgrunden.

Jag hade massor av höstanemoner i min rabatt i Trädgårdskampen

Som ni alla såg i det första avsnittet av Trädgårdskampen så är perenner inte precis det mitt hjärta slår hårdast för. Men jag måste erkänna att jag varit orättvis. Perenner är fantastiska!

Vilken galen idé, välja perenner på fem minuter och sedan gräva ner dem i vild panik. Men så roligt det var att bara få frossa i alla växter där vid trädgårdsskjulet. Och att sedan lasta av dem, lämna en smultronplanta till min gode granne Peter och under glada tillrop gräva så svetten lackade. Galet, javisst. Men roligt. Hoppas det var underhållande att titta på!

Vad hade jag i min skånska rabatt då? Det framgick inte riktigt på TV så jag tänkte berätta här. Jag valde ganska klassiska växter som pioner, stjärnflocka, lammöron (ja, jag gillar lammöron) jättedaggkåpa och nävor  i den ena änden av rabatten. Sen hade jag kantnepeta, höstanemoner och smultron. Jag hade hoppats på höga rosor i bakkant på rabatten och så höstanemoner framför. Men det fans inga rosor där vid trädgårdsskjulet, däremot höstanemoner. Så jag tog ett helt brätte av dem och planterade dem i ett stråk framför de tänkta rosorna och så hoppades jag de skulle dyka upp senare i programmet. En annan växt jag spanade efter var riddarsporre. Men jag hittade inga riddarsporrar. Så jag rafsade åt mig några stormhattar. Hemma vill jag inte ha giftiga växter i trädgården eftersom vi har små barn. Men barnen var ju just hemma så stormhatten fick hänga med. Och så min favorit, gillenia som hamnade lite off-side tillsammans med några plantor alunrot. När vi senare fick möjlighet att titta på de andras planteringar så var det tydligt att flera av de andra deltagarna kan det här med perenner. Jag tittade till exempel länge på Tonys och Evas rabatter. Så himla fina rabatter och så väldigt mycket kunskap! Jag lärde mig massor och fick så mycket ideér.

Efter att vi spelat in det här avsnittet åkte jag hem full av inspiration! Så jag började planera för massor av perenner i trädgården. Under sommaren grävde och gödslade vi, planterade och fixade och nu har vi tre stora perennrabatter. I min skånska rabatt planterade jag på tok för tätt, här hemma tänkte jag lite mer långsiktigt och planterade med bättre avstånd. Jag behövde heller inte välja växter på fem minuter och därefter plantera dem på två timmar. Dessutom hade jag tillgång till min absolut viktigaste resurs. Min man. Trädgård är ingen OS-gren för mig. Trädgård är lust. Och lust vill jag dela med min livskamrat. Så planteringen här hemma var ett härligt lustfyllt projekt som sträckte sig över flera veckor. Vi ritade, skissade och planerade. Sen ringde jag Umeås bästa handelsträdgård och rådgjorde och beställde växter. Någon dag senare kopplade vi på släpet, lastade in alla barnen och körde in till stan och hämtade de fina växterna. Väl hemma gick jag runt med krukorna, placerade ut dem. Backade och tittade. Flyttade några krukor. Gick in och fikade. Gick ut. Tittade. Vattnade. Flyttade några krukor. Först dagen efter att jag fått hem växterna började jag plantera. Vad jag planterade här hemma? Det ska jag skriva om imorgon.