Perennrabatterna hemma på gården

Nyanlagd perennrabatt

Nyanlagd perennrabatt

Jag blev så himla peppad på perenner så under sommaren tog vi tag i en skräpig del av trädgården och anlade tre stora rabatter. På bilden ser ni den minsta rabatten mellan den enorma stenen och huset. Till vänser, innanför dkanten av gatsten som skymtar i bild, finns de två andra som är mycket större. Jag hittade inga bilder på dem.  Till den minsta rabatten  valde jag i vart fall en härdig klätterros, Polstjärnan, som jag hoppas ska välla ut över den mossiga stenen och ända fram till kaffekopparna på bordet. Bredvid rosen en Norrlands schersmin och riddarsporrar. Framför har jag en rödbladig fläder, favoriten gillenia och längst fram mot kanten alunrot. Jag gillar faktiskt kombinationen jag gjorde i Trädgårdskampen, gillenia och alunrot.

Den jättestora rabatten till vänster delade vi i två genom att välja ut några ganska flata stenar och lägga som en stig fram till matplatsen. Runt stenarna planterade vi smultron som marktäckare. Vi tänkte oss att här blir roligt för barn att smyga genom grönskan och plocka smultron på sin väg. I rabatten mot skogen har vi rosor, mer norrlandsschersmin, löjtnantshjärta och sammetssyrenen Miss Kim. Framför planterade jag nävor och så smultronen. Längst ut, i början av stigen och framför den andra stora stenen satte jag myskmadra.

Den tredje delen av rabatten kantas ut mot gruset med kantnepeta. Innanför har vi ett par rosor, pioner och syrenhortensia. Jag tror det hamnade någon gillenia här också. Jag är ju svag för gillenia. När hösten kom grävde jag ner en del vårlökar. Här kommer vi att behöva komplettera. Men det är just det som är tjusningen, man provar sig fram. Flyttar, lägger till och drar ifrån.