Magda letar får i Trädgårdskampen

Magda klipper ett får med en handsax

Magda klipper får. Foto: Monika Berg

Ni som såg Trädgårdskampen i tisdags vet att jag hamnade i utslagstävlingen. Den tävlingen gick ut på att para ihop rätt redskap med rätt användningsområde. Allt detta på 30 sekunder! Där var en massa olika sekatörer, en bonsaisax och något jag mest förknippade med får. Det fanns dock inget får utan det visade sig vara en grässax. Förutom att den var vinklad lite annorlunda, såg den precis ut som en fårsax. Man ska ha en otroligt liten gräsplätt för att klippa den med en handsax tänker jag. Har man stora ytor, som vi har, behöver man andra typer av gräsklippare. Får till exempel. Och har man får måste man klippa deras ull. På bilden ser ni mig klippa ett av våra får med en handsax. Det är trevligt och man får otroligt mjuka händer av lanolinet i ullen. Men det är väldigt jobbigt. Har man en klippstol, en bänk som man ställer fåret på medan man klipper, blir det betydligt lättare för kroppen. Ullen kan användas som täckmaterial i trädgården. Ull bryts ner otroligt långsamt så det passar bäst i gångar och liknande där det kan ligga länge. Fårull i trädgården påstås också avskräcka rådjur.  Själv tog jag fram spinnrocken och spann jag garn av den där ullen.