Att ge och ta

Fru Magda går på kurs och träffar folk

Några av deltagarna på kursen med Johanna Paulsson från Studiefrämjandet i mitten.

I helgen gjorde jag något ovanligt. Jag åkte in till stan fastän det var lördag. Jag körde samma vanliga väg som när jag ska till jobbet. Men det var ingen lång packman-mask av bilar. Det var ljust ute och tempot var behagligt. Så behagligt som det nu kan bli på E4:an. Jag kom i god tid till den introduktionskurs i permakultur som var målet med resan. Salen var full, full av människor, samtal och erfarenheter. Vi fick med oss en översiktlig genomgång av premakulturens principer, historia och bakgrund. Jonas Nordlund från Backfors gård berättade inspirerande om sin familjs liv på ett småbruk (eller alternativbruk som han valde att kalla det) med odlingar, djur och natur. Det går att leva mycket av väldigt lite.

De flesta av deltagaran var för mig hittills helt okända ansikten, men en del kända från såväl den här världen som från den riktiga ”köttvärlden”. Rätt vad det var så var dagen slut. När jag åkte hem hade jag med mig ny kunskap, nya frågor och framför allt nya bekantskaper. Det tackar jag för. Kanske kunde jag också ge någon annan något. Det handlar om att ge och ta.