Växtföljd i Trädgårdskampen ikväll

Röd- och vit spetskål

Vackraste kålen!

I kvällens avsnitt av Trädgårdskampen var det så äntligen dags för grönsaker. Jag var ganska stressad över att det momentet inte kommit förut. Hemma skulle jag inte lyft ett finger förrän grönsaksfröerna och plantorna var i jorden! Vårbruket i trädgården ska vara klart innan vårbruket på åkern börjar, läste jag i en gammal jordbruksskrift. Men bättre sent än aldrig.

Jag tror det var lite svårt att hinna se mitt grönsaksland i rutan så jag tänkte förklara lite hur jag tänkte. Precis som juryn påpekade så tänkte jag nyttoträdgård, för nyttan är för mig själva nöjet. Det finns för mig inget så tillfredsställande som att se mat växa ur mitt eget arbete. Så guilty as charged ;-) Jag delade upp min odlingsyta, som var lejonparten av den lilla lotten, i sex mindre delar. Det gjorde jag för att kunna hålla en bra växtföljd. För mig som odlar för att äta och dessutom gör det utan att använda konstgödsel eller bekämpningsmedel är en god växtföljd med en stor andel gröngödslingsgrödor helt avgörande för att lyckas. Jag hade tänkt mig en växtföljd bestående i först en gröngödslingsgröda som jag tänkte skulle berika jorden, sanera den från sjukdomar och skadegörare och dessutom ge grönmassa att lägga på de andra skiftena. Gröngödslingen i trädgården kan liknas vid vallen hos bonden. Hos en ekologisk bonde är vallen basen i växtföljden och man har i vart fall två delar vall i växtföljden.  Nu fanns det inga gröngödslingsfröer och väldigt ont om andra tänkbara växter för ändamålet. Så den tanken fick jag släppa och fick då plats med ännu fler av mina favoriter, kålväxterna. På det tredje skiftet hade jag morot och persilja som båda är flockblommiga växter. På det fjärde skiftet hade jag bönor som fick stöd mot bambukäppar. Bönor, ärtor och andra baljväxter har en unik förmåga att binda kväve ur luften och därmed sköta en del av gödningen själva. Det fina är att de också kan förse andra växter med kväve. Fantastiska växter med andra ord. Åter till växtföljden, där fanns också ett skifte med korgblommiga växter. Jag blev lite extra glad över att jag lyckades kapa åt mig några kronärtskockor och så fick jag plats med romansallat, som också är korgblommig.

Nu höll jag på att glömma pumpatunneln! Den såg ni väl? När allt var planterat och klart lämnade jag bevattningen på och så fick jag hjälp av min gode granne Peter Bengtsson att rulla fram en hel armeringsmatta. Det gick rätt bra, men ännu bättre gick det när Hannu och Peter ur juryn gav oss en extra skjuts. Snäll-TV när det är som bäst :-) Alla ville så klart se denna tunnel på plats och så såg vi tillsammans till att få dit schabraket. Och vad bra det blev! Jag planterade fyra (4) pumpaplantor (gurkväxter) vid foten av nätet och hoppades det skulle vara behändiga små prydnadspumpor. Nu såg jag att det tydligen var gigantiska jättepumpor som skulle komma ur de där plantorna… Det var helt omöjligt att se på plantan, eller jag kunde i vart fall inte urskilja det. Nåja, ni fattar principen, upp med ett armeringsnät och så planterar man något frodigt klättrande på det så får man en magnifik tunnel att gå igenom. Rum, höjd och lite galenskap hör till en trädgård, även om den är nyttig!

Grattis Tony till vinsten i grönsaksgrenen! Verkligen supersnyggt grönsaksland! Och grattis Jessica till totalvinsten. Det där hjulet var verkligen snyggt och att smaka sig fram var imponerande!

 

Kommentarer

  1. Elisabeth Mattila via Facebook skriver:

    Du är så duktig! Grönsaker är nog inget för mig, på vår lilla plätt, men det är roligt att läsa om det. Kryddor vill däremot Jalle ha, det ska jag få system på i vår. Vi hejar glatt och gärna på dig!

  2. Maria Wessberger via Facebook skriver:

    Bra kämpat! Du var bara bäst!