Vad ska jag med en höna?

En flock frigående höns

En flock frigående höns

Det har knappast undgått någon att min utgångspunkt för odling är självhushåll. Jag odlar för att det är så man får mat. Det innebär att jag vill ha en avkastning, en nytta med i princip allt jag gör. Inte nog med att jag vill att mina odlingar ska förse mig och min familj med mat, för att rättfärdiga sin plats på gården, i mitt liv, så ska allt helst ha mer än en funktion. Jag skulle drunkna i grejer annars.

Det klassiska exemplet på flera funktioner är hönan. En höna ger ägg, det är en viktig funktion. Men hon äter också rester från hushållet och tar därför ansvar för en del avfall. Hon äter insekter och hjälper på så vis till att hålla nere antalet skadegörare i trädgården. Gödseln är en fantastisk resurs i grönsakslandet och själva hönan är trevlig att se på och umgås med. En flock höns skapar otroligt mycket trivsel på gården och den funtionen ska inte underskattas. Slutligen kan vi äta upp hönan. Får å sin sida betar marken och bidrar till den biologiska mångfalden, ger ull och gödsel och slutligen kött och skinn. Vilka fantastiska djur! Så här kan man tänka kring det mesta. En trädgårdsdamm drar till sig insekter, fåglar, grodor och andra nyttodjur. Dammen kan gynna mikroklimatet i trädgården och den är förhoppningsvis vacker. Beroende på vilken sorts damm det är så kan den ha ytterligare funktioner som vattenreservoar, badplats för ankor eller gäss och fiskodling. Och så här fortsätter jag. Jag försöker ställa mig frågan, vad mer kan jag ha det här till? Från stora projekt som skogsköpet till små beslut om att köpa nya kaffekoppar. Ibland blir svaret att jag faktiskt inte behöver den där grejen. Men när det gäller höns blir svaret, köp!