Källan

Den lilla sandstranden vid havet

Naturligt vatten låter kanske ändå bäst?

I tisdagens avsnitt av Trädgårdskampen var uppgiften att skapa ett vatten. Den uppgiften tolkade jag ganska fritt. Mitt vatten syntes inte ens. Men alla ser inte och många av oss har fler sinnen än synen. Jag jobbade med en dold källa som bara hördes. Jag har fått många positiva reaktioner på den här lösningen, inte minst genom juryn som utsåg mig till vinnare i den deltävlingen, men också av er bloggläsare. Flera av er vill veta hur jag gjorde. Det ska jag naturligtvis berätta. Tänk lite fritt här, jag hade ganska begränsade förutsättningar och tid. Du kan säkert göra det bättre med andra materaial, duk i en grop hade funkat. Men låt dig inspireras av principen och idén, gör sedan som det passar dig och din trädgård. Kanske stannar idén i tanken. En del dammar passar bäst där. Jag valde ett högt och ganska smalt kärl som jag grävde ner helt i jorden. Gör du detta hemma och har tid på dig så lägg ett dränerande lager grus runtom kärlet och låt inte jorden ligga mot. Försök också välja ett hårt material som inte ger efter för jordtrycket. Lägg därefter ner pumpen, jag använde inget munstycke men det får du testa fram beroende på hur djupt det är, hur du vill att vattnet ska flöda. Det hade till exempel också varit fint att låta vattnet porla upp över stenarna och på så sätt låtit det synas lite. Fyll med vatten och testa. Lägg sedan en bit armeringsnät över hela bygget. Se till att nätet ligger stadigt på några stenar runt om, eller på kärlets kanter om det är stadigt nog. Arrangera därefter stenarna på och runt så det blir snyggt. Starta pumpen, fixa lite till. Fyll på lite vatten. Ta en kaffe. Beundra härligheten och ta en kaka till.