Perspektiv

Pumpa och krasse

Pumpa och krasse, och ogräs förståss

Jag får alltid höra hur svårt det måste vara att odla här i Norrland, i Västerbotten. Att vi har ett sådant handikapp i klimatet. Då tänker jag att man kanske kan lyfta blicken. Klimatet är en av alla hundratals, kanske tusentals, olika begränsningar som kan finnas för olika människor i delas odlande. Det kan vara vattenbrist på ett ställe, tidsbrist hos någon annan och hos en tredje odlare finns kanske inte ytorna. Jorden kan vara besvärlig, man kan ha ett funktionshinder eller inte ha någon som hjälper en. Mördarsniglar är en annan begränsande faktor, liksom andra skadedjur. Poängen är helt enkelt att vi alla har olika typer av begränsningar i våra liv, i våra trädgårdar. Klimatet är bara en av alla. Jag själv tycker dessutom att klimatet i Västerbotten är fantastiskt frodigt jämfört med mormors potatisland i trakten kring treriksröset. Perspektiv mina vänner, perspektiv :-)

Kommentarer

 1. Men när det är odlingsdags ute har vi ljust nästan dygnet runt :)

 2. Carina Ernemyr via Facebook skriver:

  Säsongen är ju kortare längst upp i landet, det är väl det folk tänker. Men det är ju säkert hundra gånger bättre att odla. I Skåne får vi ju rensa ogräs hundra gånger mer.

 3. Carina Nilhzon via Facebook skriver:

  Har inte sett det själv, men en bekant läste ur ett av dagens läromedel att det enda som gick att odla här uppe var potatis och korn.

 4. Precis! Perspektiv mina vänner, perspektiv :-)

 5. Å inte har vi mördarsniglar heller.. :)

 6. Om jag nu inte råkade få med mig några från Skåne i somras då ;-) Men då har vi ju fördel; vinter som dödar de små rackarna.

 7. Jag skrattade när jag hörde din kommentar på Trädgårdskampen, för jag hann bara tänka, är det så dom ser ut.. :)

  1. Fru Magda skriver:

   Ja herre gud, nog har man nog med besvär utan de där sniglarna! Kändes ju bra att jag klarat mig så länge utan att se en sådan :-)