Komposten

Kompostlimpan i Lisas Trädgård, Västergötland. Foto: Pernilla Granberg

Kompostlimpan i Lisas Trädgård, Mariestad Foto: Pernilla Granberg

Det är i komposten allt börjar och slutar. Själva hjärtat i kretsloppet. Det är inga konstigheter att anlägga en kompostlimpa, men det som händer inne i den! Ja det är snudd på magi. Vår kompost bygger vi genom att varva ris, vinterns fårströbädd, hushållskomposten som töms varje vår, löv och annat ”gräsmattskratt”. Hela härligheten spetsas med hönsgödsel. Men man tager vad man haver. Något rejält kväverikt behövs dock för att bryta ner allt kolrikt material som halm och ris. Vill du odla på limpan så lägger du ett lager med helt vanlig trädgårdsjord ovanpå . Sommar- och vintersquash trivs fint ovanpå den lasangen. Jag fick riktigt fina nakenfröpumpor på det viset ett år. Kom bara ihåg att packa  materialet och vattna mycket innan du lägger på jordlagret. Vattna mycket hela sommaren, limpan är väldränerad och regnar det inte jättemycket så torkar det gärna ut upplever jag. Den här bilden är inte från min trädgård utan i Lisas Trädgård.