Papperskrukor

Tomatplantor i papperskrukor

Tomatplantor i papperskrukor

Jag sår väldigt mycket i stabila pluggbrätten som jag använder i åratal. 40 x 40 pluggar i ett brätte ger massor av kålplantor på liten yta. Men en del grödor drar man ju upp tidigt och de behöver skolas om i lite större krukor innan de kommer ut på växtplatsen. Visst kan man köpa plastkrukor, och visst är det väldigt vackert med små lerkrukor att skola om plantor i. Men det kan bli rätt dyrt, och när det gäller lerkrukor kanske lite tungt att bära ut och in, så jag  gör egna små krukor av tidningspapper. Det finns speciella redskap, så kallade krukmakare att köpa. Det kan vara både behändigt och praktiskt med en sådan. Men det går också att använda en burk eller flaska som mall. Man tar helt enkelt en burk, jag har valt en smal kryddburk för att få djupa men små och behändiga krukor till mina sorgligt gängliga tomatplantor. Ta en remsa tidningspapper, linda den runt burken och vik sedan ihop botten. Tryck till ordentligt och krukan är klar! Jag brukar blöta ner krukan ordentligt för att få den att hålla formen. Gör du krukan tunn så kan du plantera plantan med kruka och allt, den bryts ner fort i jorden. Enkelt, gratis och väldigt praktiskt!