Tryck lite egna pengar vettja!

Thomas planterar sallat

Thomas planterar sallat och kål

”Growing your own food is like printing your own money” påstår Ron Finley på TED Talks, och jag är benägen att hålla med! På önskemål från en bloggläsare, Carina Nilzon, skriver jag idag om hur mycket jag beräknar att vi behöver av olika grödor. Hur mycket pengar det är, ja det kan man ju roa sig med att räkna ut. Men jämför för allt i världen inte med priserna på stormarknaden. Maten du odlar själv är den dyraste, finaste gourmetmaten. Vi är fem personer i familjen, tre barn och två vuxna. Till det kommer så klart släkt och vänner, barnens kompisar och andra som råkar vara här när vi äter. Den här listan är beräknad utifrån det vi hittills odlat och det just vi gillar att äta som basmat. Använd den gärna som utgångspunkt för dina egna funderingar.

Morötter ca 200 kg

Palsternackor ca 50 kg

Gulbetor, eller rödbetor, ca 50 kg

Broccoli ca 75 kg

Olika sorters huvudkål ca 50 kg

Vitlök ca 5 kilo

Dill och persilja ca 0,5 kg vardera                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Vi har inte odlat potatis på ett ett par år nu av olika skäl men där beräknar jag att vi behöver ca 300 kg. Lök försöker vi med varje år, och misslyckas varje år. Vi kommer försöka igen i år och för vårt eget hushåll beräknar jag att vi behöver omkring 50 kilo lök för att klara vintern. Sen odlar vi flera andra grödor som till exempel zucchini, vintersquash, ärtor, bondbönor, rädisor, sallat och en del örter.  Men alla dessa betecknar jag som ”tillbehör” till baskosten och jag har därför inte gjort några beräkning på hur mycket vi behöver. Till dessa kommer dessutom varje år några sorter vi provar, vissa blir kvar i sortimentet och andra är mer av dagsländor. I år kommer vi testa bland annat mangold, stjälkselleri, knölfänkål och några olika rovor. Min gissning är rovorna blir kvar :-) Vi har inget växthus så det har bara blivit någon kruka med tomater till sommarens sallader. Där ser jag en stor utvecklingspotential, tomater, gurka, chili och paprika. Kanske till och med meloner. Ja fantasin är det enda som sätter gränser.

Rotfrukterna lagrar vi i torv i stora trälådor. Lådorna ställs kallt, men frostfritt och håller då hela vintern. Kålen har vi lagrat i luftiga lådor och den har då hållit ett par månader. Där spelar sorten väldigt stor roll, täta vintervitkålssorter lagrar så klart bättre än mjäll spetskål. Jag syrar också kål tillsammans med andra grönsaker till kimchi, läs receptet här. En del av gulbetorna blir inlagda och lite morötter (gula) gör jag marmelad av. Vill du veta mer om mina tankar kring förrådshushållning så se gärna filmen jag gjort där jag går igenom och reflekterar kring mitt skafferi. Som ni ser tar jag här bara upp det vi odlar i grönsaksväg. Jag får kanske tillfälle att återkomma till bären, svampen och allt annat.

Kommentarer

  1. Carina Nilhzon via Facebook skriver:

    Och jag kan säga att det saltet passar alldeles utmärkt att använda till ”snabbtomatsås” till pizzan. :)

  2. Vad roligt att du gillade saltet :-) Vi har det till allt utom havregrynsgröt.

  3. Carina Nilhzon via Facebook skriver:

    Jo örtsalt är bra till det mesta, har dock inte provat till gravad lax, ska kanske prova lite där också :)