Kålåret har börjat – sådden

Röd- och vit spetskål

Vackraste kålen!

Jag älskar kål. Kål är min absoluta favoritgrönsak. Både att odla, att se på och att äta. Och det vill inte säga lite för jag älskar alla mina grönsaker. Idag gick startskottet för kålåret. Men inte förrän idag. Det finns ingen anledning att så tidigare än ca en månad innan utplantering. Plantorna blir inte bättre för det, snarare tvärt om om man inte har växthus och mycket tid att sköta om dem. Jag har gjort det misstaget i åratal, ända tills ajg började hänga med yrkesodlare och kom på bättre tankar. Idag sådde jag så omkring 3 000 kålplantor i en första omgång. Nu är jag lite trött i kroppen efter allt pillrande med små, små frön. Alla som sått små mörka kålfrön i lika mörk jord vet hur knepigt det är att se vad man håller på med. Därför uppskattar jag verkligen Semencos vitfärgade fröer. En så liten grej som gör sådden så mycket enklare. Bäst blir plantorna i brätten för skogsplantor men brätten med tillhörande hålgörare/plantuttryckare är väldigt smidigt vid sådd och plantering. Hålgöraren är en bricka med piggar på som passar brättet precis. När jag sår fyller jag brättet med jord, slår ner det i bordet och jämnar ut jorden igen. Pluggarna i hörnen är av någon anledning alltid halvtomma på jord. Sedan tar jag hålgörarbrickan och trycker till så det blir en liten grop precis mitt i varje plugg. Där sår jag sedan kålfröna ett och ett. Med vita frön blir det lätt att se om det blev flera i en plugg. Det kanske inte gör så mycket om man sår 20 plantor men om jag som sår tusentals plantor slösar två frön i en plugg allt för ofta blir det faktiskt lite onödigt dyrt. När jag täckt fröna vattnar jag igenom brättet och ställer dem någorlunda varmt i en enda trave. Ja, du läser rätt. Jag travar brättena ovanpå varandra i en hög. Nu gäller det att hålla ögonen på sådden. Så fort den första grodden visar sig så måste alla brätten ut i ljuset. Hur jag löser det utan växthus återkommer jag till när det blir dags.