Om Fru Magda

Foto: Carl Johan Söder, SvT

Foto: Carl Johan Söder, SvT

Jag heter Magdalen Alatalo och är jordbrukare, jurist och jägare. Den här bloggen handlar om mitt lantliv med stora grönsaksodlingar på vår gård utanför Umeå. När jag inte odlar grönsaker är jag jurist. Min tredje stora passion är jakten. På hösten lägger jag gärna bössan på ryggen och jagar älg.

Redan under min uppväxt i Saivomuotka, några mil söder om Karesuando, var jag intresserad av jordbruk och odling. Jag satte potatis, dill och lite morötter tillsammans med min farmor. Min mormor som bodde i Keinovopio, Sveriges nordligaste bebodda bebyggelse, odlade potatis i fjällvärlden. Jag minns också att hon hade ett stort apelsinträd i kruka inomhus, med ätliga apelsiner på! Mormor var från Norge så vi åkte ofta dit. Där var klimatet helt annorlunda. Sommaren var tidigare och landskapet frodigt och fullt av små jordbruk. Där såddes ett frö av en bonde inom mig. Ett frö som nu vill gro och växa.

 

 

 

En kväll i juli 2004 körde jag och Thomas för första gången upp på gårdsplanen i Bränndal. Det var en varm kväll. Jag tittade längs vägen mot byn och såg två rävungar leka på grusvägen. En vän hade sett skylten ”Till salu” och tipsat oss. Visningen hade redan varit men vi lyckades få till en egen visning. Vi kände båda två på en gång att här ska vi bo och leva. Här ska våra barn växa upp. Vi köpte det avstyckade huset. Många år senare, hösten 2011, fick vi äntligen köpa marken som hör till hemmanet. Samma år föddes vårt tredje barn. Nu är familjen, och gården, komplett. Nu kan vi  leva vår dröm.

Bränndal ligger cirka 3,5 mil norr om Umeå längs kustlandsvägen. Hemmanet omfattar ca 120 ha skog och 5 ha åkermark. Inom hemmanet finns några små tjärnar och delar av sjön Hartsjön. Här finns gott om vilt och Bränndal ingår i ett viltvårdsområde.

På gården finns förutom gårdsfolket, två katter och fyra Dala-pälstackor.